Kolacja bez chleba, Kulinaria, Obiady

FIT PIZZA Z PATELNI

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

Fit pizza z patelni, to moja dzisiejsza propozycja na obiad lub kolację dla Was. Przygotujesz ją bez pieczenia i czekania, aż ciasto wyrośnie. Pierwszy raz przygotowałam taką wersją pizzy, ale z pewnością nie ostatni. Mam nadzieję, że wam również przypadnie do gustu.

Ta porcja ma ok. 500 kcal, ale Twoja może mieć więcej lub mniej. Wszystko zależne jest od tego jakich składników użyjesz. Ze względu na moje problemy zdrowotne, postawiłam na wersję bezglutenową. Jeśli nie masz w domu mąki ryżowej i kukurydzianej, po prostu zastąp je mąką pszenną.

FIT PIZZA Z PATELNI fit pizza z patelni

Ciasto :

  • 2 łyżki czubate  mąki kukurydzianej (około 25 g);
  • 2 łyżki mąki ryżowej (25 g);
  • 1 jajko;
  • 5 łyżki mleka;
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Przyprawy : sól, pieprz,przyprawy do pizzy;
Sos  do fit pizzy powinien być aromatyczny i lekki. Istotne są tu przyprawy, ja polecam bazylia, oregano tymianek, rozmaryn i czosnek.
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 40 g
  • łyżka jogurtu naturalnego 20 g
  • ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia, oregano,
Do przyrządzenia fit pizzy bez pieczenia potrzebujemy dobrej jakości patelnię z nieprzywierającym dnem. Pizze można smażyć w bardzo małej ilości tłuszczu, jeżeli patelnia jest naprawdę dobrej jakości.  Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy i wlewamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy około  1,5 – 2 minuty, aż powstaną charakterystyczne  bąbelki. Następnie pizzę przewróć na drugą stronę i zdejmij patelnię całkowicie z ognia.
Posmaruj ciasto z tej podpieczonej już strony sosem i ułóż swoje ulubione składniki. Ja postawiłam na pizzę ze świeżym szpinakiem, tuńczykiem, pomidorami i mozzarellą. Myślę, że każdy znajdzie swoje ulubione dodatki.
Tak przygotowaną pizzę, stawiamy na lekko rozgrzaną kuchenkę i przykrywamy pokrywką. Fit pizza z patelni
Czekamy około 10 min, aż nasze składniki będą ciepłe, a ser będzie roztopiony. Jeśli lubicie ciasto bardzo chrupkie to pod koniec smażenia należy zwiększyć moc na minutkę.
Taka pizza będzie smacznym obiadem lub kolacją. Dodaj swoje ulubione składniki, ale pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji białka, tłuszczy i węglowodanów. fit pizza z patelni
Inne moje propozycje na pyszne dania znajdziesz w dziale KULINARIA.

SMACZNEGO

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail