3 śniadania, które dodadzą energii na cały dzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i nie podlega to w ogóle dyskusji. Kiedyś miałam z tym straszny problem, bo wychodziłam z domu nie jedząc nic i tak funkcjonowałam cały dzień. Wieczorami za to miałam napady głodu, bo mój organizm potrzebował zwyczajnie energii. Odkąd zaczęłam pilnować jedzenia odpowiednich posiłków staram się aby śniadanie było zawsze.  Staram się urozmaicać swoje posiłki, chociaż i tak najczęściej na śniadanie jem jajka. Poniżej chciałam Wam przedstawić 3 propozycje na śniadania idealne.

SAŁATKA Z JAJKIEM NA TWARDO

  • rukola;
  • szpinak;
  • 2 – 3 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki;
  • ogórek;
  • pomidor;
  • przyprawa koperkowo – czosnkowa do sałetek;
  • oliwa z oliwek;

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i cieszyć się bogactwem smaku warzyw i jajka. Jeśli masz potrzebę zjedzenia również węglowodanów do śniadania to zjedz z sałatką kromkę pieczywa żytniego.

Grzanki z jajkiem sadzonym na wodzie

Bardzo rzadko sięgam, po pieczywo, ale juk już na nie się decydujemy to wybieram chleb żytni z dobrej lokalnej piekarni. Tym razem na śniadanie przygotowałam grzanki zgodnie z przepisem z kanału Ugotowani.TV.

3 śniadania

2 kromki razowego pieczywa;

-2 jajka;

-garść szpinaku;

-2 plastry sera mazzarella;

-sól, pieprz;

Pieczywo należy podgrzać na patelni skropionej oliwą. Jeśli nie mamy takiej patelni można również je podgrzać w zwykłym tosterze. W oryginalnym przepisie było by przygotować jajko sadzone na wodzie. Jednak ja kolejnym razem przygotuję normalne, bo na wodzie było jak dla mnie trochę mdłe.  Po przewróceniu kanapek na drugą położyć plastry mozzarelli i szpinak. Przykryć na chwilkę przykrywką, aż do rozpuszczenia sera.  Na grzance ułożyć jajko i przyprawić do smaku.

 

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ I AWOKADO 3 śniadania

  • szpinak;
  • pomidor;
  • 1/3 awokado;
  • 1/2 mozzarella;
  • pomidor malinowy;
  • pieprz ziołowy;
  • sol morska;
  • oliwa czosnkowa;

Mam nadzieję, że spodobają Wam się moje propozycje na pożywne i szybkie śniadanie. Przypominam, że nie jestem dietetykiem, a poniższe przepisy mają służyć jako wskazówka dla osób będących na diecie i chcących urozmaicić swoją dietę. Każdy powinien dostosować porcje do swojego zapotrzebowania energetycznego. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie na początku swej drogi  z pomocy profesjonalisty. Pozwala to zmienić swoje tory myślowe na odpowiednie działania i zmiany w żywieniu. Inne moje  propozycje na śniadania znajdziesz w serii foodbook.

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail