Kulinaria, Pieczywo

Chleb z garnka z chrupiącą skórką.

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail

W ostatnim czasie przez moją tablicę na FB wielokrotnie przewinął się przepis  na chleb z garnka. Nabrałam strasznej ochoty go upiec, ale przez ostatnie choroby jakoś brakowało mi zapału. Dziś, a dokładnie wczoraj wzięłam się za ten przepis i tak oto mam dla Was dziś CHLEB Z GARNKA.  Chleb jest bardzo prosty, ale wymaga troszkę czasu, bo rośnie 12-14 godzin.

CHLEB Z GARNKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

chleb z garnka

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki – ja użyłam zwykłej pszennej;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 15 g świeżych drożdży;
  • 300 g chłodnej wody;

PRZYGOTOWANIE:

Pracę najlepiej podzielić na dwa dni. Wieczorem przygotować ciasto.  W dużej misce przesiać mąkę i dodać sól, cukier.  Wodę wymieszać z drożdżami i stopniowo wlewać ją do miski z mąką. W trakcie wlewania delikatnie mieszać łyżką zagarniając wszystką mąkę Ciasto uzyska bardzo  klejącą konsystencję.  Przykryć talerzem lub szmatką  i odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin, najlepiej na noc. Wystarczy, że chlebek będzie odpoczywał w temperaturze pokojowej.

Po upływie tego czasu należy przystąpić do kolejnego kroku. Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć  ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.  Następnie przygotować  czystą ściereczkę kuchenną. Oprószyć ją odrobiną mąki i położyć na niej ciasto łączeniem do dołu. Ciasto przykryć bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swą objętość.  Około pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 – 250 stopni C, Na kratce ustawić również przykryty garnek żaroodporny, najlepiej o średnicy ok. 20-24 cm. Ja miałam niestety nieco większe przez co mój chleb wyszedł trochę płaski, a szeroki.

Kolejny krok wymaga precyzji. Z piekarnika wyciągnąć garnek i przy pomocy rękawic zdjąć przykrywkę (UWAGA naczynie bardzo gorące).  Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry. Naczynie ponownie przykryć i piec przez 30 minut.  Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalej, aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez 15 – 30 minut. Ja niestety mam ostatnio problemy z piekarnikiem i mi się troszkę przypiekł za bardzo, ale jutro zrobię próbę nr 2 i mam nadzieję, że będzie mniej przypieczony.

 Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.  chleb z garnka  chleb z garnka

Inne moje smakołyki i propozycje kulinarne znajdziesz TUTAJ

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail