Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym

Na mój stół bardzo często trafiają warzywa w wersji faszerowanej, gdyż łatwo w nich upchnąć odpowiednie proporcję składników odżywczych. PAPRYKA FASZEROWANA przyszła mi na myśl od razu gdy zobaczyłam podczas zakupów paprykę w promocji :-). Tak mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem łowcą promocji i staram się każdego tygodnia przejrzeć aktualne promocję ze sklepów w których robię zakupy. Przyszedł mi nawet ostatnio nawet pomysł na wpis związany z tym jak planuję posiłki, by trzymać dietę i nie wydawać przy tym fortuny. Co Wy na to?

Papryka faszerowana w mojej wersji troszkę odbiega od wersji, którą zna zapewne wielu z Was. Postawiłam na kaszę jaglaną, staram się coraz częściej wybierać ją zamiast ryżu, ze względu na jej właściwości lecznicze. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu.  Nie wiem czy słyszeliście wcześniej, ale ta kasza ma również właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. A że o tej porze roku katar u nas pojawia się coraz częściej to mam zapas kaszy jaglanej, którą przemycam mojej rodzince w wersji na słono i na słodko (np. budyń jaglany).

 

PAPRYKA FASZEROWANA

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 7-8 papryk;
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego – u mnie z indyka;
  • duża cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 8 pieczarek – ilość można modyfikować wg własnych upodobań;
  • 1,5 torebki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • sól, pieprz;
  • papryka słodka i ostra;
  • bazylia;
  • olej kokosowy lub inny dowolny;
  • przecier pomidorowy;

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Nie wykorzystaną połówkę kaszy jaglanej można wykorzystać do przygotowania sałatki np. do pracy (moje propozycję na LUNCHBOX  znajdziesz TUTAJ).
  2. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodać pokrojone pieczarki.
  3. Do podsmażonych warzyw dodać mięso mielone. Przyprawić i dokładnie obsmażyć.
  4. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy oraz ugotowaną kaszę jaglaną.
  5. Wymieszać dokładnie cały farsz i jeszcze dusić chwile pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  7. Z papryki pousuwać nasiona, i ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Papryki posolić, popieprzyć i skropić oliwą.
  8. Papryki wypełnić farszem i przykryć “dupkami” papryki. Papryki podlać 1/2 szklanki wody i piec około 35-45 minut. Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana Papryka faszerowana

SMACZNEGO!!

 

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail