Fasolka po bretońsku chodziła za moim mężem od paru dni. Jednak pomyślałam, że muszę ją zrobić w wersji takiej, która będzie odpowiadała również mi. Postanowiłam, że odchudzę ją i tak oto powstała moja fit fasolka po bretońsku. Stwierdziłam, że najlepszy efekt osiągnę jak zrezygnuję z boczku i kiełbasy. Oczywiście przed przygotowaniem dania sprawdziłam IG fasolki. Miło się zaskoczyłam , że to będzie danie również dla mnie bo indeks (patrz –>TUTAJ) ugotowanej białej fasoli to tylko 33.
FASOLA BIAŁA JAŚ
Głównym składnikiem fit fasolki po bretońsku jest oczywiście fasola u mnie biała “Jaś”. Fasola dostarcza naszemu organizmowi sporą ilość białka roślinnego. W celu urozmaicenie pełnowartościowej diety zaleca się jedzenie fasoli przynajmniej raz w tygodniu. U nas gości raczej od święta, bo przy problemach z tarczycą powinno się ją ograniczyć tak jak i warzywa psiankowate. Po za tym niestety dzieci nie lubią takich rarytasów, więc danie jest okazjonalne. 🙂 Ale do rzeczy, tym razem wyszła pysznie i koniecznie musicie wypróbować mój przepis.
FIT FASOLKA PO BRETOŃSKU
Składniki:
- 500 g fasoli białej Jaś;
- pierś z kurczaka;
- udko wędzone z kurczaka;
- duża cebula;
- przecier pomidorowy;
- liść laurowy;
- ziele angielskie;
- sól, pierz;
- papryka wędzona;
- papryka słodka;
- olej;
- woda;
Przygotowanie:
Fasolę włóż do garnka i zalej wodą tak 3, 4 cm ponad fasolkę. Fasola powinna się moczyć kilka godzin, najlepiej całą noc. Ja nie miałam tyle czasu i u mnie moczyła się z 4,5 h. Dla tych co nie chcą czekać można by pominąć ten krok i kupić białą fasolę w puszce. Wtedy powstanie danie ekspresowe :-). Gdy fasola jest już wystarczająco namoczona należy zlać wodę, wypłukać fasolkę. Następnie zalać ją czystą wodą i wstawić na średni ogień. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować. Na patelni zeszklić cebulę. Przełożyć do innego naczynia. Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Kurczaka przyprawić obiema rodzajami papryk. Pod koniec smażenia dodać pokrojone drobno mięso z wędzonej nogi kurczaka. Dzięki wędzonemu kurczakowi uzyskamy charakterystyczny aromat tego dania. Podsmażone mięso i cebulę połączyć z fasolką i dodać przecier pomidorowy. Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Ja kilkakrotnie podlewałam swoją fasolkę wodą, by się nie przypaliła i żeby powstał sosik. Gotować do miękkości fasoli i cieszyć się smakiem :-).
Taka fit fasolka po bretońsku ma znacznie obniżone kalorie, a w zamian uzyskujemy wysokobiałkowy posiłek, którym możemy się cieszyć nawet na diecie. Czy zjesz ją na obiad, czy na kolację wybór należy od Ciebie. 🙂 A Wy lubicie fasolkę po bretońsku?
SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA RACUCHY? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania