CUDO – słodkie wspomnienie

Po stracie bliskiej osoby, wiele osób mówi czas leczy rany. I jest tak na pewno. Ja w tym roku straciłam babcię i chociaż faktycznie czas powoli leczy rany to ostatnio przyłapałam się na tym, że chciałam zadzwonić do niej po przepis. Niestety nie da się już wykonać telefonu, gdy chciałoby się wiedzieć jak zrobić “cudo” i jedyne co mi zostało to sięgać po babcine zapiski.

Miałam ostatnio taki mały kryzys, nie pomógł telefon ani do dziadka, ani do drugiej babci. Po prostu było mi przykro, że moje córeczki nie będą mogły już zjeść ulubionych ciasteczek robionych rękami prababci… Wiem, wiem niektóre dzieci wcale nie mają pradziadków, a one mogły cieszyć się naprawdę sporo czasu jej towarzystwem. Teraz wiem  jak ulotne są chwile i będę starała się jeszcze bardziej wykorzystać możliwości jakie daje to, że mogą jeszcze cieszyć się towarzystwem pradziadka i drugiej prababci.

WSPOMNIEŃ CZAR

Przeglądając tak ten zeszyt mojej babci trafiłam na przepis zatytułowany CUDO. Oj co to było za cudo. Od razu się rozmarzyłam od czytania, bo to jest coś więcej niż tylko ciasto.

Już jako mała dziewczynka lubiłam jeździć na wieś do moich dziadków. Tam były beztroskie wakacje, gdzie biegałam od rana do wieczora po podwórku. Gdzie czekały na mnie prawdziwe przygody i dziecięca naiwność. Tak tak zakopałam kiedyś jajko w pisaku i czekałam, aż się wykluje. A innym razem w lesie na mini ognisku z kuzynostwem gotowaliśmy zupę, jak się okazało była z wkładką z gąsienicy :-).  W domu mojej babci zawsze było domowe ciasto, na co dzień pyszna babka, ale od święta ukryte w szafie było CUDO. Pyszne miodowe ciasto przekładane masą z kaszy manny. Często udawało nam się podkradać ciasto, które było ukryte w przedpokoju i o dziwo czym dłużej tam leżało tym było smaczniejsze. Pewnie nie raz jedliście podobny smakołyk. Postanowiłam upiec to ciasto dla moich dziewczynek, by przy jego jedzeniu powspominać im smak moich wakacji. Ciasto zdecydowanie nie jest FIT, ale przecież moja rodzina nie jest na diecie, a w życiu najwięcej radości wynika z dawania czegoś innym. cudo

CUDO – przekładaniec z kremem z kaszy manny

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki;
  • 1/2 kostki margaryny lub masła;
  • 2 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 150 g miodu najlepiej takiego lejącego;

Z podanych składników wyrobić ciasto  i włożyć na jakąś godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części. Każdą porcję rozwałkować i  rozłożyć na blaszce – nie jest to łatwe zadanie.  Blaszkę podsypujemy tylko mąką. Placki pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 – 200 stopni do chwili zbrązowienia. Każdy placek pieczemy osobno.

Krem:

  • 0,5 l mleka;
  • 6 łyżek kaszy manny;
  • 200 g margaryny lub masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • olejek migdałowy;

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę. Gotujemy na wolnym ogniu nie zapominając o mieszaniu. Po zagotowaniu mleka, mieszać jeszcze jakieś 2 minutki. Odstawić do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy. Jeśli nie chcesz zrobić sobie bałaganu podczas miksowania polecam patent z tego filmiku:

Polewa:

  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki wody;
  • 2 łyżki kakao;
  • 50 g  margaryny;

Wszystkie składniki wymieszać w małym rondelku i gotować, aż całość zgęstnieje. Całość posypać po wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi.

 

Na upieczony i wystudzone blaty rozsmarowujemy połowę masy z kaszą manna. Przykrywamy ciasto kolejnym blatem i wykładamy pozostałą masę kremu. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą. Na Koniec udekoruj wg uznania. Jak wolisz smak karmelu, to zamiast polewy czekoladowej można użyć gotowej masy kajmakowej. Ja jednak tym razem chciałam odtworzyć przepis mojej babci.

Ciasto musi swoje “odstać” i od razu Wam powiem, że czym dłużej tym lepiej.

cudo

cudo

SPODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS NA JABŁECZNIK? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
  • polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
  • zaobserwujesz mój profil na Instagramie
  • zajrzyj do działu KULINARIA po inne inspiracje na pyszne dania

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail