Tagliatelle z marchewki i cukinii z indykiem

Tym razem przychodzę do Was z alternatywą dla makaronu, czyli tagliatelle z marchewki i cukinii.  Zdecydowanie danie jest bezglutenowe, szybkie i pożywne.

Makaron w moim domu jest częstym gościem. Uwielbiany jest przez moje dzieci, ale ja też go bardzo lubię.  Niestety wiadomo nie od dziś, że jest to dość kaloryczny smakołyk. Czasem szukamy nie wiadomo jak wymyślnych składników, a najsmaczniejsze rzeczy są w zasięgu ręki. Ja któregoś wieczoru miałam straszną ochotę na makaron, jednak wiem, że to nie była pora na niego, ani też nie miałam, żadnego pełnoziarnistego w domu. Tak o to powstał pomysł na to danie. Warzywne tagliatelle z marchewki i cukinii może być super propozycją zarówno na obiad jak i na kolację. Sposobów na jego serwowanie jest wiele można zjeść ze smakową oliwą lub pesto i dodatkiem sera pleśniowego. U mnie tym razem w wersji bardziej fit i odżywczej, czyli z indykiem.Tagliatelle z marchewki i cukinii

Zanim jednak przejdę do przepisu, chciałam wspomnieć dlaczego warto podczas diety sięgać po cukinię.

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Cukinia to warzywko, które można zjadać w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo mała. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko 21 kcal. Im młodsza, tym smaczniejsza, dlatego najlepiej wybierać te mniejsze okazy.  Pomysłów na jej wykorzystanie jest mnóstwo, a ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja najczęściej wykorzystuję ją do omletów (patrz —>TUTAJ) lub w różnej postaci jako dodatek do obiadu, czy kolacji.

Cukinia jest dla mnie też warzywem idealnym ze względu na insulinooporność (możesz o tej chorobie poczytać –> TUTAJ). Cukinia ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego mogą ją włączyć do diety osoby zmagające się z problemami podobnymi do moich lub cukrzycą.

Na temat właściwości marchewki nie będę się rozwodzić.  Na temat jej krąży również wiele mitów np. że gotowana tuczy. Może coś w tym jest, bo faktycznie ma wyższe IG jednak ja staram się, by była ona aldente i żeby w daniu zawsze znalazła się w towarzystwie zielonych warzyw. I tak oto powstało moje danie.

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • cukinia;
  • 2 długie marchewki;
  • 350 g filetu z indyka;
  • olej kokosowy;
  • carry;
  • przyprawa do drobiu;
  • sól, pieprz.

Indyka pokroić w małe paseczki i podsmażyć na oleju kokosowym z ulubionymi przyprawami. Gdy mięso będzie już odpowiednio kruche, należy dodać cukinię i marchewkę.  Warzywa wystarczy umyć, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paski przypominające tagliatelle. Dodać przyprawy, u mnie jest dodatek carry, która idealnie nadaje wyraźnego smaku tym warzywkom. Danie dusić pod przykryciem kilka minut.

Krok 1.

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Krok 2.

Tagliatelle z marchewki i cukinii Tagliatelle z marchewki i cukinii

Krok 3. Cieszenie się pysznym smakiem 🙂

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Tagliatelle z marchewki i cukinii

SMACZNEGO!

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail