Pierogi leniwe to kolejna moja propozycja pysznej kolacji bez chleba lub letniego obiadu. Jest to zapewne dla wielu z nas przysmak z dzieciństwa. Nazwa ich tylko potwierdza, że to danie jest szybkie i smaczne. To w jaki sposób je podamy to już indywidualna sprawa. Moja starsza córka zjada zawsze z bułką tartą i masłem, a młodsza z jogurtem naturalnym i cukrem. Aktualnie mamy końcówkę sezonu truskawkowego i właśnie z truskawkami ostatnio trafiły na nasz stół. Wariacji z pierogami jest na prawdę wiele. Na pewno dla każdego znajdzie się coś dobrego 🙂
Pierogi leniwe
Składniki:
- 500 g twarogu – u mnie akurat twaróg od mamy, ale najlepiej sprawdzi się półtłusty;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli;
- 300 g mąki
- 3 – 4 łyżki bułki tartej – ilość zależy od konsystencji, chodzi o to, by pierogi dało się łatwo formować
- osolona woda do gotowania kluseczek;
Przygotowanie: pierogi leniwe bezglutenowe
W pierwszej kolejności wstawić wodę i dodać do niej sól.
Twaróg rozmiksować na gładką masę przy pomocy jakiegoś urządzenia rozdrabniającego – ja użyłam oczywiście Thermomixa. Dodać jajko, a następnie powoli dodawać mąkę oraz bułkę tartą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie – zależne to jest od twarogu, dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i uformować wałeczki. Pokroić na około 2 centymetrowe części. Tak przygotowane kluski wrzucać na gotującą się osoloną wodę. Kluski gotować jakieś 4-5 minut od wypłynięcia. Taka porcja wystarczy z pewnością dla całej rodzinki. Pierogi leniwe podawać można wg własnego uznania. Najlepiej pasuje bułka tarta z masłem lub śmietana z cukrem. Latem bardzo dobrze smakują również z owocami. pierogi leniwe
Pierogi leniwe
SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO JEŚLI:
- polubisz mój fanpage na Facebooku żeby być na bieżąco z nowościami
- zaobserwujesz mój profil na Instagramie
- zostawisz komentarz;