EKSPRESOWY SERNIK FIT

Dziś przepis na sernik fit, który może być ratunkiem w kryzysowe dni. Naszła mnie ostatnio straszna ochota na coś słodkiego i nie bardzo wie­dzia­łam jak to obejść. Lubię jednak poszukać alternatywy, by sobie jakoś strasznie nie zaszkodzić i wyjść z tego cało. I tak o to powstał mój ekspresowy sernik fit.

Ten przepis to por­cja dla całej rodziny, bo wszy­scy się nią zaja­dali ale myślę, że
spo­kojnie można zro­bić rów­nież z połowy por­cji.

SKŁAD­NIKI:

  • 1 kg twa­rogu – u mnie twa­róg od mamy, ale naj­le­piej użyć twa­rogu pół­tłu­stego i samo­dziel­nie zmie­lić;
  • 75 g ksy­li­tolu;
  • 6 jajek;
  • 1 opa­ko­wa­nie budy­niu wani­lio­wego;
  • 2 łyżki mąki ziem­nia­cza­nej;
  • odro­bina star­tej skórki poma­rań­czo­wej;

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Roz­grzać pie­kar­nik do 180 st. Następny krok to ubi­cie jajek z ksy­li­to­lem. Jeżeli mamy czas to warto ubić białka osobno. Ja nie roz­dzie­la­łam, bo miało być ekspre­sowo : –). Do ubi­tych jajek dodać zmik­so­wany twa­róg i pozo­stałe skład­niki. Wszystko deli­kat­nie wymie­szać i wylać do foremki. Ja uży­łam swo­jej sili­ko­no­wej formy o śred­nicy 26 cm. Tak przy­go­to­waną masę piec godzinę. Po tym cza­sie zosta­wić cia­sto do osty­gnię­cia.

Następ­nie zaparz swoją ulu­bioną kawę lub her­batę i ciesz się sma­kiem fit ser­nika.

SMACZNEGO !!!

sernik fit ekspresowy sernik fit ekspresowy sernik fit & coffe

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail