FOODBOOK #2- jadłospis na diecie

Dziś szybki FOODBOOK  z inspiracjami co jeść na diecie.

Oczywiście chciałam przypomnieć, że nie jestem dietetykiem, a poniższe przepisy mają służyć inspiracji. Każdy powinien dostosować porcje do potrzeb swojego organizmu i swojego zapotrzebowania energetycznego. Polecam na początku swej drogi skorzystać z pomocy profesjonalisty. Pozwala to zmienić swoje tory myślowe na odpowiednie działania i zmiany w żywieniu. Oto kolejna propozycja z serii foodbook.z

Foodbook

ŚNIADANIE 8.00-9.30

Foodbook - śniadanie - Sałatka jajeczno - ogórkowa

Sałatka jajeczno – ogórkowa.

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo;
  • pół świeżego ogórka;
  • 2 nie duże ogórki kiszone;
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • ulubiona przyprawa sałatkowa

Wszystkie składniki pokroić w drobną kosteczkę i dokładnie wymieszać.

Foodbook

II śniadanie

Drugie śniadanie ulubiony owoc, u mnie GRUSZKA 🙂

 Foodbook

OBIAD 15.30-16.00

Foodbook - Obiad - Kurczak w cynamonowym sosie

KURCZAK W CYNAMONOWYM SOSIE

z kaszą jaglaną 

SKŁADNIKI:

  • pierś z kurczaka 200 g;
  • cukinia ok. 115 g;
  • cebula;
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego;
  • sól, pieprz;
  • CYNAMON;
  • ostra cubryca ( ewentualnie ostra papryka);
  • olej kokosowy do smażenia;
  • 50 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem);
  • sałata masłowa z rzodkiewka i odrobiną jogurtu naturalnego.Wszystkie składniki pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić przyprawami. Dodać CYNAMON wg. uznania. Podawać z ugotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu kaszą jaglaną i sałatką.

KOLACJA 19.00-20.00

Foodbook - kolacja - Indyk na zielonym - sałatka

Sałatka: Indyk na zielonym

  • 200 g indyka;
  • 4 pieczarki;
  • 1/3 opakowania świeżego szpinaku;
  • garść rukoli;
  • czosnek;
  • sól, pieprz

Indyka pokroić na drobne kawałki i podsmażyć z ulubionymi przyprawami. Do podsmażonego indyka dodać pokrojone w plastry pieczarki i czosnek. Pod koniec smażenia dodać liście szpinaku. Smażyć aż zmienią swoją objętość. Na talerzu wyłożyć najpierw rukolę, a na to przygotowane mięso.

Mam nadzieję, że któryś z moich pomysłów będzie stanowił dla was inspirację do zmiany nawyków żywieniowych.

Oczywiście będzie mi miło jak dacie znać jak spodobał się wam mój dzisiejszy foodbook.

Pamiętajcie, czasem proste i szybko wykonane rzeczy smakują najlepiej. 

Jeśli szukacie inspiracji na inne menu to zapraszam do działu: “Foodbook”, gdzie znajdziecie kilka innych propozycji na Foodbook (#1, #3, #4)

Ps. Pamiętajcie o piciu co najmniej 2 litrów wody dziennie.

 

 

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail