BEZGLUTENOWY SMAK JESIENI – BABECZKI DYNIOWE

Nadchodzi taki czas w roku, gdy do twojego domu przybywa ogromna dynia 🙂 Mój pomysł na nią to: bezglutenowe babeczki dyniowe.

Dynia

Oczywiście na dzień dobry nie wiadomo co z niej zrobić, ale jest ogromna więc starczy na wiele pomysłów.

Problem polega na tym, że moje dzieci lubią wybrzydzać, więc wiele rzeczy muszę planować pod nich. Gdy w sobotę zabrałam się za jej obróbkę, postawiłam najpierw na coś słodkiego, ale zdrowego. Długo się nie zastanawiałam i pomyślałam muffiny, bo które dziecko nie kocha mufinek :-).  Zaczęłam ograniczać ostatnio bardzo gluten (to moje drugie podejście do walki z glutenem), bo działa na mnie negatywnie ze względu na tarczycę. Dlatego szukałam inspiracji, by babeczki były bezglutenowe.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, to grzeszyć  najlepiej z takim właśnie smakołykiem.

Aby wykonać bezglutenowe babeczki dyniowe potrzebujemy:

  • 1/2 kg dyni upieczonej;
  • 1 dojrzały spory banan
  • 3 łyżki maślanki mrągowskiej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 mąki ryżowej
  • czekolada mleczna
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bezglutenowego w proszku
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 szczypty curry
  • 3 szczypty cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowania należy zacząć od obrania dyni, pokrojenia i upieczenia w piekarniku. Ja piekłam ją na 180 st. przez 20 min.

Dynia w kawałkach w piekarniku

Upieczoną dynię i banana należy rozgnieść widelcem lub skorzystać z blendera. Ja mam to szczęście, że posiadam termomixa, jednak nie jest on niezbędny do przygotowania tych rarytasów.

dynia + banan

zblendowana dynia i banan

Do tak przygotowanej dyni należy dodać wszystkie mokre składniki. I dokładnie wymieszać.

U mnie w natarciu była nasza ulubiona MAŚLANKA MRĄGOWSKA, gdyż chciałam wypróbować przepis na konkurs.  A może Wy macie jakieś sprawdzone przepisy z z maślanką w roli głównej? Link do ciekawych przepisów z maślanką znajdziecie TUTAJ

Kolejne składniki - muffiny dyniowe

Następnie dodajemy suche składniki.  Czekoladę starłam na największych oczkach, by była wyczuwalna w babeczkach.

Po uzyskaniu jednolitej masy uzupełniamy przygotowane wcześniej foremki do babeczek. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 st. przez 20 minut.  A później delektujemy się pysznym smakiem w te jesienne dni.

Koniecznie dajcie znać czy udało się Wam wypróbować przepis na bezglutenowe babeczki dyniowe.

Bezglutenowe babeczki dyniowe

Bezglutenowe babeczki dyniowe

SMACZNEGO !!!

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego i zarazem FIT to koniecznie musisz spróbować mojego SERNIKA FIT.

Udostępnij i polub:
Facebook
Facebook
Instagram
E-mail